Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in veel verschillende varianten te verkrijgen. Elke zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die aaneengeschakeld zijn. Wanneer er zonlicht op de zonnecellen valt, wordt dit zonlicht door de zonnecellen omgezet in energie. Het verschil in de zonnepanelen zit in het vermogen per paneel, de kleuren van het paneel en de wijze van totstandkoming van de zonnecellen (cellen van polykristallijn of cellen van monokristallijn).

  

Image1 Image2 Image3 Image4 Image5 Image6 Image7 Image8 Image9 Image10 Image11 Image12 Image13 Image14 Image15

Zonnepanelen - Algemene informatie

HZE werkt op al geruime tijd met voornamelijk JA SOLAR en GINTECH zonnepanelen.

* De afmetingen van de modules zijn 1.65 m x 0.99 m.
* Het panelen wegen ca 18,5 kg (JA SOLAR) en 22,3 kg (GINTECH).
* Het zonnepaneel bestaat uit een geharde glasplaat aan de voorzijde en een tedlar achterzijde folie waartussen 60 stuks zonnecellen zijn ingebed om ze tegen weer en wind te beschermen. 
* Het zonnepaneel is standaard uitgerust met aansluitkabels ten behoeve van de elektrische aansluiting. De connectoren voldoen aan de juiste stof- en vochtisolatieklasse IP65. Het zonnepanelen is verder voorzien van een robuust geanodiseerd aluminium frame en voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen IEC61215 en IEC61730.
* De zonnepanelen worden standaard geleverd met een 10 jaar productgarantie en een 25 jaar lineaire vermogensgarantie van +/- 97% in jaar 1 tot +/- 80% na 25 jaar.

 

Zonnepanelen - welke keuze's kunt u dan nog maken?

 

        1. Cellen van polykristallijn of cellen van monokristallijn

Fabricage

De zonnecellen van een zonnepaneel vormen de energiebron van het systeem. Zij zetten namelijk de energie in het licht om in elektrische energie. De cellen worden gemaakt van silicium. Het silicium wordt gezuiverd en gesmolten. In de silicium zonnecellen zijn 2 soorten te onderscheiden. Polykristallijn en monokristallijn. Zoals de woorden het al aangeven gaat het om de kristallen in het silicium. Door de manier van het productieproces liggen de kristallen bij monokristallijn netjes in lijn met elkaar en bij polykristallijn kris kras door elkaar.

Verschillen mono en poly zonnepanelen

  1. De kleur. Monokristallijne zonnepanelen hebben een vrij donkere kleur, tegen het zwarte aan. Polykristallijn zonnepanelen hebben een meer blauw-paarse kleur. De kleur is ook afhankelijk van de manier van behandelen en kan dus per paneel verschillen.
  2. De structuur. Monokristallijne zonnepanelen hebben een meer effen structuur en zien er dus egaler uit. Polykristallijne panelen hebben een gevarieerder structuur.
  3. Het rendement. Normaliter hebben monokristallijnen zonnecellen meer rendement dan polykristallijnen cellen. Echter, omdat er meer polykristallijne cellen gemaakt worden en het productieproces goedkoper is, hebben de fabrikanten dit proces erg kunnen verbeteren. Het verschil is tegenwoordig minimaal.
  4. Gevoeligheid voor licht. Door de structuur zijn monokristallijne zonnepanelen meer gevoelig voor direct zonlicht en poly meer voor diffuus licht.
  5. Vorm zonnecel. Polykristallijne zonnecellen zijn vierkant, monokristallijne cellen hebben meestal afgeronde hoeken. Monokristalijne zonnepanelen hebben daardoor vaak van die witte puntjes in het paneel. Tegenwoordig zijn er ook volledig vierkante monokristallijne zonnecellen.

Wat is nu beter?

 Uit verschillende testen blijkt dat er niet echt een specifiek verschil is. De rendementen en opbrengsten verschillen niet veel en wat dat betreft is het dus om het even. Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk. Monokristallijne zonnecellen in een zwart zonnepaneel vormen een mooi egaal geheel en worden dus vaak mooier gevonden. Polykristallijn is over het algemeen nog iets goedkoper.
(Bron: www.fritts.nl)

 

2. Kleur

De kleur van de achterzijde folie, het frame en de zonnecellen kan verschillen. In hoofdlijnen kiest u bij de zonnepanelen waar wij mee werken tussen:

1.                        2.                              3.                   

1. Mono, black: Kiest u voor de black, mono, dan zijn de achterkant folie, het frame en de cellen zwart.         

2. Mono, blank: Kiest u voor de blank, mono, dan is de achterkant folie wit, het frame aluminiumkleurig en de cellen zwart.

3. Poly, blank: Kiest u voor de blank, poly, dan is de achterkant folie wit, het frame in aluminium uitgevoerd en de cellen blauw.

          

      3.   Welk vermogen (wattpiek) legt u op uw dak?

Naast de kleur, kiest u er ook zelf voor welk vermogen u op het dak wilt (laten) plaatsen. Momenteel werkt HZE met zonnepanelen met een vermogen tussen de 250 wp en 290 wp per paneel. Hoe groter het vermogen per zonnepaneel, hoe groter het vermogen op het dak en hoe meer de installatie u oplevert.

Wattpiek staat voor de capaciteit van een zonnepaneel. Dit is het elektrisch vermogen dat door een zonnecel geleverd wordt bij standaard test condities (instraling van 1000 W/m2 en een temperatuur van 25 graden). Normaliter levert een zonnepaneel ongeveer 80-85 % van het aantal wattpiek dat bij standaard test condities behaald wordt. De zon schijnt namelijk niet altijd even hard en de temperatuur is door het jaar heen ook erg wisselend.

 

HZE denkt uiteraard graag met u mee in deze keuzes. Tijdens een afspraak op locatie geven wij u meer informatie & advies op maat.

Venray - Boxmeer - Nijmegen - Bergen - Horst - Venlo - Deurne en omstreken. Uiteraard kunt u, na onderling overleg, ook buiten deze regio van onze diensten gebru